Forum www.telenovelas.fora.pl Strona Główna
FAQ  Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Grupy  Użytkownicy  Szukaj  Rejestracja  Zaloguj
Kristen Stewart

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.telenovelas.fora.pl Strona Główna -> Aktorki Zagraniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kris
Kris Cię kocha



Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 5802
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 7:45, 15 Wrz 2009    Temat postu: Kristen Stewart

Kristen Jaymes Stewart (ur. 9 kwietnia 1990r. w Los Angeles) – amerykańska modelka i aktorka. Najlepiej znana z ról w filmie Zmierzch, Azyl, Łapcie tę dziewczynę i Zathura – Kosmiczna przygoda.

Biografia

Urodzona w Los Angeles, spędziła część dzieciństwa w Kolorado. Jej ojciec, John Stewart, jest producentem telewizyjnym, który pracuje dla telewizji LISA. Kristen ma starszego brata, Camerona. Jest surferką i żyje z rodziną w Los Angeles.
Stewart zagrała pierwszą mniejszą rolę w filmie Metamorfoza. Później ukazana w niezależnym filmie, Witamy w naszej dzielnicy, gdzie zagrała Patricie Clarkson. W thrillerze Azyl zagrała ponurą diabetyczkę Sarah, córkę Meg. Stewart zebrała pozytywne oceny dla jej wiarygodnego podobieństwa do Jodie Foster, grającej Meg (po zrezygnowaniu oryginalnie wybranej do tej roli Nicole Kidman).
Po sukcesie Azylu, Stewart w thrillerze Cold Creek Manor zagrała córkę Leah Tilson (Sharon Stone). Film okazał się porażką finansową.
Pierwszą główną rolę Kristen zagrała w komedii dla dzieci Łapcie tę dziewczynę.
Najlepiej przyjętą rolą Kristen był udział w filmie Speak z 2004 roku. Stewart, kiedy grała zgwałconą uczennicę pierwszego roku szkoły średniej, miała tylko 13 lat. Rola była szczególnie trudna, ponieważ główna bohaterka ma bardzo mało kwestii mówionych. Stewart bardzo chwalono za świetne przedstawienie emocji nastolatki.
W 2008 roku zagrała główną bohaterkę w superprodukcji Zmierzch, na podstawie powieści Stephenie Meyer o tym samym tytule. Zagrała tam u boku Roberta Pattinsona, znanego wcześniej głównie z roli Cedrica Diggory'ego w filmie Harry Potter i Czara Ognia. Chodzą słuchy, że Kristen i Robert są parą, lecz ta plotka nie została jeszcze oficjalnie potwierdzona.

Filmografia

* 2010: Saga "Zmierzch": Zaćmienie - jako Isabella Swan
* 2010: The Runaways - jako Joan Jett
* 2009: Saga "Zmierzch": Księżyc w nowiu (The Twilight Saga: New Moon) - jako Isabella Swan
* 2009: K-11 - jako Butterfly
* 2009: Welcome to the Rileys - jako Mallory
* 2009: Adventureland - jako Em
* 2008: Wayne. Pozdrowienia z Fairbeks
* 2008: Yellow Handkerchief - jako Martine
* 2008: Co jest grane? (What Just Happened?) - jako Zoe
* 2008: Jumper - jako Sophie
* 2008: Zmierzch (Twilight) - jako Isabella Swan
* 2007: Wszystko za życie - jako Tracy Tatro
* 2007: W świecie kobiet (In the Land of Women) - jako Lucy Hardwicke
* 2007: Posłańcy (The Messengers) - jako Jess Solomon
* 2007: The Cake Eaters - jako Georgia Kaminski
* 2005: Zathura - Kosmiczna przygoda (Zathura: A Space Adventure) - jako Lisa
* 2005: Dzikie plemię (Fierce People) -jako Maya
* 2004: Ucieczka w milczenie (Speak) - jako Melinda Sordino
* 2004: Mroczne dziedzictwo (Undertow) - jako Lila
* 2004: Łapcie tę dziewczynę (Catch That Kid) - jako Maddy Phillips
* 2003: Cold Creek Manor - jako Kristen Tilson
* 2002: Azyl (Panic room) - jako Sarah Altman
* 2001: Witamy w naszej dzielnicy (The Safety of Objects) - jako Sam Jennings
* 1999: Metamorfoza (The Thirteenth Year) - jako Dziewczyna czekająca na napój




Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.telenovelas.fora.pl Strona Główna -> Aktorki Zagraniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme Diddle v 2.0.20 par HEDONISM